Yleistä harjoitusohjelmista

© Juhani Liljanko

Tätä harjoitusohjelmaa noudatetaan Rauman taekwondoseurassa ja sisältää myös vyökokeessa testattavat tekniikat. Harjoitusohjelmat seurojen välillä hieman vaihtelevat, mutta nämä vaihtelut otetaan huomioon vyökokeissa, jos kokelas on harjoitellut aikaisemmin eri seurassa. Harjoittelu tähtää kuitenkin Kukkiwonin (Taekwondon päämaja Etelä-Koreassa) linjaamaan 1.dan kokeeseen.

Ohjaaja toteuttaa harjoitusohjelmaa omalla tyylillään, mutta tavoite on kaikilla linjattu samaksi. Suurin ohjaajakohtainen ero tulee esiin parikamppailuharjoituksissa.

Harjoitusohjelmaa luetaan siten, että otsikossa mainittu vyöarvo on se, jota harrastaja kantaa yllänsä parhaillaan. Tämän otsikon alta löytyy oikea harjoitusohjelma, jota noudattamalla vyökoetavoitteet tullaan täyttämään.

Perinteistä poiketen harjoitusohjelma on suomenkielinen. Harjoitusohjelmaan liittyvä keskeinen sanasto löytyy ohjelman lopusta.

Sanasto on valmisteilla, mutta tekniikoiden sanastoa voi vielä nähdä sivuston ”vyökokeet” osiosta.


Harjoitusohjelman nousujohteisuus

Harjoitusohjelmassa liikesarja sekä askelotteluharjoitteet sisältävät ohjeistuksen siitä mitä henkilön ominaisuuksia on tarkoitus kehittää. Esimerkiksi peruskurssilaiselle on turha opettaa tekniikan voimaa ja nopeutta, jos tekniikan perusrunko ei toimi. Parikamppailussa tarkkuus ja voima ei toimi, jos etäisyys, ajoitus, tekniikka ei toimi jne. Välillä harjoituksissa mennään tarkoituksella hieman pidemmälle kuin on tarkoitus, jotta tulee rajoja testattua. Lisäksi jokainen etenee harjoituksissa omalla tahdillaan ja rajojen ylittämisen kautta voidaan paremmin huomioida yksilöt ja tarjota oikeanlaista harjoitetta. Rajat ylitetään, jotta voidaan kohdentaa oikeanlaista ominaisuusharjoitusta.

Jokainen uusi harjoite harjoitellaan saman nousujohteisen suunnitelman avulla, joita värvivyötasoilla harjoitellaan. Siirtyminen vaiheesta toiseen on vain nopeampaa, koska moni liike sisältää jo perustasolla hyvin opetellun liikemallin. Esimerkiksi keskitorjunnan liikerata löytyy monesta isku-/lyöntitekniikasta. Mustan vyön liikesarja opetellaan 8 vaiheessa, jotka löytyvät värivyöliikesarjoista. Tärkeintä on noudattaa nousujohteista ohjelmaa kaikissa vaiheissa.


Perusharjoitteet (perustekniikka)

Potkut

Potkuissa keskitytään pääosin tekniikoihin, joita jokainen kykenee tekemään normaalisti. Erikoispotkuja (yleisimmät Youtube-trikit), jotka vaativat paljon voimaa ja hyvää tekniikkaa sekä akrobatiaa teetetään tilanteen mukaan ja toki voidaan kokeillakin. Vyökokeissa ei testata erikoispotkuja, mutta niitä voi esittää esimerkiksi murskausvaiheessa. Jokainen voi kehittää vapaasti omaa erikoispotkutaitoaan ja tähdätä esimerkiksi näytöksiin tai vain omaksi iloksi.

Harjoitusohjelmassa olevat potkut eivät vaadi liikoja harrastajalta, mutta jokainen vaatii huolellista ja ohjattua harjoittelua alkuun.

Seisonnat

Kuvauksissa käytetään jalkaerän asentoa ja mittaa. Alla oleva kuva hieman valottaa mitä näillä tarkoitetaan.

Esimerkkinä vasen seisonta sinisen vyön harjoitusohjelmasta:

Jalkaterien kulma 90° ja pituus 1x jalkaterän pituus


Askelottelu

Protokolla

Perus aloitusprotokolla parit vastakkain, ohjaaja komentaa:

  1. charyot kyongnee (komennot: huomio! Kumarrus!)
  2. Hanbon/dubeon/sebeon kyorugi junbi (yhden/kahden/kolmen askeleen ottelu, valmiina!)
  3. sijak! (aloita!)

Aloituskomennon jälkeen hyökkääjä arvioi oikean etäisyyden ja tekee taaksepäin pitkän seisonnan ja alatorjunnan huutaa valmiuden merkiksi Kihapin.

Puolustaja arvioi omalta osaltaan etäisyyden ja korjaa tarvittaessa (yleensä ei tarvitse korjata, jos hyökkääjä on arvioinut sen oikein). Puolustaja antaa lähtöluvan huutamalla Kihapin.

Perustasolla hyökkäystekniikka sovitaan.

Huom! Tärkeää olisi, että hyökkääjä huolehtii ensisijaisesti oikeasta hyökkäysetäisyydestä.

Tarkoitus

Askelottelu on perusharjoittelumuoto, jossa perustekniikkaa sovelletaan kamppailuun parin kanssa. Askelotteluharjoittelussa kehitetään hallitusti parikamppailutekniikkaa ottaen huomioon seuraavat asiat:

Katse, etäisyys, reaktio, ajoitus, tekniikka, tasapaino, tarkkuus, kontrolli, nopeus, ketteryys, liikkuvuus, voima (räjähtävyys, nopeus, voima), hengitys ja Spirit.

Askelotteluharjoittelu on myös yksinkertaistettu harjoittelumuoto, jolloin edellä mainittujen asioiden opettelu ilman häiriötekijöitä on mahdollista ja näin harjoittelu kehittää hyvää kamppailutaitoa sekä automaatiota. Värivyöasteilla automatisointi vakiintuneessa ympäristössä on perusedellytys ennen kuin voidaan harjoitella mustalla vyöllä tekniikkaa muuttuvassa ympäristössä.

Askelottelu auttaa hahmottamaan seisontojen, liikkeiden ja käsi-/jalkatekniikoiden käyttötarkoitusta.

Tavoitteet

Perustasolla askelotteluissa kehitetään etäisyyden hallintaa, ajoitusta, tekniikkaa, kontrollia, parin arvostusta/kunnioitusta ja tiimityötä.

Edistyneellä tasolla askelotteluissa pyritään kehittämään pidempiä ja hieman monimutkaisempia kombinaatioita. Tämä auttaa kehittämään koordinaatiota, nopeutta ja sujuvuutta.

Askelotteluissa ei käytetä hämäystekniikoita, mutta pyritään silti ennalta arvaamattomaan toimintaan. Askelottelun tavoitteet:

  • Perustaitojen kehittäminen
  • Hyökkäys- ja puolustustekniikoiden integrointi
  • Tekninen täydellisyys
  • Etäisyyden kontrollointi
  • Ajoitus ja koordinaatio
  • Nopeus ja sujuvuus